Μετά τη νίκη που κατήγαγε ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, στη μάχη που έδωσε με το διάβολο στην έρημο, σαν δεύτερος Αδάμ, άρχισε να κηρύττει το πρώτο κήρυγμα, που ήταν: «Μετανοείτε, διότι επλησίασε η βασιλεία των ουρανών» Ματθαίος δ: 17.

Ήταν το πιο χαρούμενο άγγελμα για κάθε άνθρωπο που ταλαιπωρείται σε αυτό τον κόσμο και ιδιαιτέρως για τους φτωχούς ανθρώπους, που αγωνιούν πως θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν «τον άρτον τον επιούσιον». Γι΄ αυτό ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός το πρώτο ανάγνωσμα που έκανε στη Συναγωγή των Ιουδαίων, ήταν μία εξήγηση της αποστολής Του, όπως την προφήτευσε ο προφήτης Ησαΐας: «Πνεύμα Κυρίου είναι επ’ εμέ, δια τούτο με απέστειλε δια να ευαγγελίζωμαι προς τους πτωχούς, δια να ιατρεύσω τους συντετριμμένους στην καρδία, να κηρύξω προς τους αιχμαλώτους ελευθερία, και προς τυφλούς ανάβλεψιν, να αποστείλω τους συντεθλασμένους εν ελευθερία, δια να κηρύξω ευπρόσδεκτον Κυρίου ενιαυτόν» Λουκάς δ:18-19, Ησαΐας ξα: 1-3

Η προφητεία αυτή του Ησαΐα ήταν αποκλειστικά για τον Ιησού Χριστό, ο οποίος ήρθε στη γη και αγκάλιασε όλους τους πτωχούς και ταλαιπωρημένους ανθρώπους, τους πάσχοντες από διαφόρων βασάνων, τους αρρώστους, τους παραλυτικούς, τυφλούς και θλιμμένους. Τους δίδαξε, τους οδήγησε, τους θεράπευσε, τους υπηρέτησε και τελικά τους το δήλωσε, ότι πρέπει να πεθάνει πάνω στο σταυρό του Γολγοθά, όπως το προφήτεψαν οι προφήτες και την τρίτη μέρα να αναστηθεί και να ετοιμάσει την αιώνια βασιλεία Του, για να την κληρονομήσουν όλοι οι άνθρωποι που θέλουν να λάβουν μέρος σε αυτήν.

Το κήρυγμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, δεν ήταν μία απειλή, όπως την εννοούν μερικοί άνθρωποι, αλλά ήταν μία πρόσκληση. Η βασιλεία των ουρανών πλησιάζει. Όποιος θέλει να λάβει μέρος σε αυτήν, ας μετανοήσει και ας ετοιμαστεί για να μπορέσει να ζήσει σε μία τέτοια βασιλεία, που οι άνθρωποι θα ζουν αιώνια, θα είναι ευτυχισμένοι και τίμιοι στις σχέσεις τους και την συμπεριφορά τους. Γι’ αυτό προειδοποιεί: «Μετανοείτε». Μετανοείτε για τις αμαρτίες και τις αδικίες που κάνετε σε βάρος των άλλων ανθρώπων. Μετανοείτε για τις ψεύτικες θεωρίες σας με τις οποίες προσπαθείτε να βγάλετε το Θεό ένοχο και το Σατανά αθώο. Μετανοείτε για τις πλάνες που ενσυνείδητα σκορπάτε και κάνετε τους ανθρώπους να ταλαιπωρούνται. Μετανοείτε για τις απάτες και τις αδικίες που κάνετε σε βάρος ανθρώπων που δεν μπορούν να σας αντισταθούν.

Όταν ο άνθρωπος μετανοήσει για όλες του τις πράξεις, που κυριαρχούν στη ζωή του και τον κάνουν έναν αμαρτωλό, τότε θα αναζητήσει την αλήθεια και μόνος του θα φωνάξει στον Ιησού Χριστό: «Κύριε τι θέλεις να κάμω;». Έτσι είπε ο διώκτης Σαούλ, όταν συνάντησε τον ζωντανό Ιησού Χριστό, στο δρόμο προς τη Δαμασκό. Ο Κύριος του έστειλε άνθρωπο σοφό και πιστό, τον Ανανία και τον οδήγησε και τον βάπτισε στο νερό και προσευχήθηκε για να λάβει Πνεύμα Άγιο, Πράξεις θ: 3-19. Ο διώκτης Σαούλ μετανόησε και έγινε ένας Απόστολος της αλήθειας, ο Απόστολος Παύλος. Ο μεγάλος απόστολος των εθνών. Έπαψε να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της θρησκείας του, του Ιουδαϊσμού και τέθηκε στη διάθεση του Ιησού Χριστού, για να υπηρετήσει την αλήθεια.

Όταν ο Κύριος κηρύττει: «Μετανοείτε διότι επλησίασε η βασιλεία των ουρανών» δεν απειλεί κανέναν, αλλά προσκαλεί να ετοιμαστούμε για να λάβουμε και εμείς μέρος στη βασιλεία Του. Θα είναι μεγάλη πλάνη να έρθει ο Ιησούς Χριστός να κάνει την αιώνια βασιλεία Του και εσύ να σχεδιάζεις πώς θα ζήσεις ωραία πάνω σε αυτή τη γη.

+ του Λεωνίδα Φέγγου