Ευρετήριο Άρθρου

 Η Χριστιανική Εκκλησία εμφανίστηκε στον κόσμο το 33 μ.Χ. , ως ένα Κίνημα που είχε την αξίωση ότι προσφέρει και πρόσφερε τη γεύση και την εμπειρία της απολύτρωσης του ανθρώπου από την άγνοια, την αμαρτία και τις δυνάμεις της φθοράς και του θανάτου μέσω της πίστεως στον αναστημένο Χριστό και της δύναμης του Αγίου Πνεύματός Του.

Χωρίς κεντρικά γραφεία, οργάνωση, σπουδασμένους ιεραποστόλους, κήρυκες και ρήτορες χωρίς χρήματα και μέσα, ταπεινά και αθόρυβα οι πρώτοι Χριστιανοί, έφεραν σε πέρας την αποστολή τους, η οποία ήταν και είναι ο ευαγγελισμός του κόσμου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι 12 απόστολοι ξεκίνησαν για όλη την οικουμένη και ο πρωτόκλητος Ανδρέας αφού πήγε στην Σκυθία σύμφωνα με την μαρτυρία του ιστορικού Ευσεβίου κατέληξε στην Πάτρα. Από τις «Πράξεις του Ανδρέα», μια προφορική παράδοση χωρίς ιστορικές αξιώσεις μαθαίνουμε για τη διακονία του στη πρωτεύουσα της Αχαΐας και για το μαρτύριο του και τις κατηγορίες εναντίον του «ως εχθρού της παρούσης ζωής» γιατί έλεγχε τον εκφυλισμό τους και την ηδονική ζωή τους.

Η Εκκλησία του Χριστού για τέσσερις αιώνες αψηφώντας διωγμούς, κινδύνους και θάνατο κατέπλήξε τους πάντες βάζοντας σε αμηχανία ακόμη και τους εξουσιαστές.

Όμως όπως πρόβλεψε ο αρχηγός της Εκκλησίας, ο Ιησούς Χριστός, «ήλθε ο εχθρός και έσπειρε ζιζάνια...»(Ματθ., ιγ':25) και ως αποτέλεσμα επήλθε η προφητευθείσα μεγάλη «αποστασία» (Α' Τιμ., δ':1-3). Η Εκκλησία περιήλθε στην εξουσία και επιρροή των αυτοκρατόρων που δέχθηκαν τον Χριστιανισμό. Όλοι πλέον έπρεπε να ασπάζονται το δόγμα που στήριζαν αυτοί. Έτσι ο Αρειανός διάδοχος - γιος του Κων/νου Α' - Κώνστας Α, προκλητικά δήλωσε, «δόγμα της εκκλησίας είναι ότι εγώ αποφασίζω...». Το 380 μ.Χ. ο Θεοδόσιος δια νόμου υποχρέωσε τους πάντες να γίνουν «χριστιανοί» και εδίωξε τους αρχαιολάτρες, έκλεισε τους ναούς τους και έπαψε η ανεξιθρησκία. Όσοι επίσκοποι αντιστάθηκαν στους εξουσιαστές, όπως ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος(+407) πέθαναν στην εξορία.

Απέμεινε ένα μικρό υπόλοιπο κατά την αψευδή υπόσχεση του Χριστού(Λουκάς ιβ':32) και έτσι πάντα υπήρχαν στη Πάτρα όπως και στην υπόλοιπη γη οι πραγματικοί Χριστιανοί. Όλες οι πύλες του άδη, δεν μπόρεσαν να νικήσουν αυτό το πιστό «μικρό υπόλοιπο».

Μετά από 12 αιώνες σκοταδιού, ήλθε η αναγέννηση και η μεταρρύθμιση και οι άνθρωποι άρχισαν να ψάχνουν την αρχική νικηφόρα Πίστη, την «πίστη που παραδόθηκε μια φορά για πάντα στους αγίους...»(Ιούδας 3), απαλλαγμένη από το σκοτάδι του Μεσαίωνα και τις διδασκαλίες των συμβιβασμένων αποστατών από την διδασκαλία των πατέρων της Εκκλησίας. Πολλοί από αυτούς άρχισαν να ζητούν την αρχική δύναμη, την ενδυνάμωση εξ ύψους, απορρίπτοντας την παρωδία ενός «χρίσματος» αοράτως και αναισθήτως. Επιθύμησαν να γίνουν κοινωνοί της χαρισματικής ζωής και πείρας που είχε λησμονηθεί μέσα στους αιώνες της τυπολατρείας. Δεν θεωρούσαν ότι το προνόμιο της πνευματικής ζωής, είναι μόνο γι' αυτούς που ζουν μακριά από τον κόσμο. Κατανόησαν ότι πλησίαζε ο καιρός της Όψιμης / Έσχατης βροχής, ουσιαστικά μιας δεύτερης παγκόσμιας έκχυσης του Αγίου Πνεύματος. «Ζητείτε παρά του Κυρίου υετόν εν τω καιρώ της όψιμου βροχής και ο Κύριος θέλει κάμει αστραπάς και δώσει εις αυτούς βροχάς όμβρού...»(ΖΑΧ., ι':1). Άρχισαν παντού να μαρτυρούνται εκχύσεις, στις Ανατολικές ΗΠΑ και τον Καναδά, μεταξύ ευσεβών Πρεσβυτεριανών στην Αρμενία, μεταξύ ευσεβών Αγγλικανών στην Βρετανία, μεταξύ ευσεβών Ορθοδόξων στη Ρωσία, στην Ινδία, στην Ουαλία, κ.α.

Δωρεάν Καινή Διαθήκη

free-bible

τηλεφωνήστε στο 2106818442

και θα σας αποσταλεί στην διεύθυνση που επιθυμείτε

 

Εικόνες από την Πάτρα

Χριστιανικά ραδιόφωνα

Χριστιανικές ιστοσελίδες

Η Βίβλος σε pc & κινητό