Η Σωτηρία είναι δώρο του Θεού και στηρίζεται στη μετάνοια του ανθρώπου και τη συγχώρεση του Θεού. Δεν εξαρτάται από τη δική μας αναμαρτησία και τελειότητα. Βεβαίως ο χριστιανός δεν μένει μέσα στην αμαρτία, ισχυριζόμενος ότι κάνει καλά. Γνωρίζει πολύ καλά το θέλημα του Θεού και ξεχωρίζει τον κόσμο και «τα εν τω κόσμω». Δηλαδή μπορεί να ζει «εν τω κόσμω», δεν είναι όμως «εκ του κόσμου».

Δεν τρέχει με όλους τους ανθρώπους εις «την αυτήν εκχύλησιν της ασωτίας». Ο χριστιανός αποστρέφεται την αμαρτία όπως το προβατάκι αποφεύγει τις λάσπες και τα βρώμικα νερά. 
Μπορεί όμως ο χριστιανός να αμαρτήσει από αδυναμία, από άγνοια, από κάποια παγίδα που μπορεί να του στήσει ο πονηρός. Επίσης μπορούμε να πούμε ότι φταίμε κάθε μέρα σε πολλά, όπως υπογραμμίζει ο απόστολος Ιάκωβος. «Αδελφοί μη γινόμαστε πολλοί διδάσκαλοι, διότι εις πολλά πταίομεν άπαντες», Ιάκωβος γ:2. 
Κάθε Κυριακή όμως, όλοι οι χριστιανοί συγκεντρώνονται και στέκονται στο Δείπνο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, εξετάζουν τον εαυτό τους πριν πάρουν το σώμα και το αίμα του Κυρίου μας και ζητούν συγχώρεση, αφού μετανοήσουν για τα πταίσματα ή αμαρτήματα που έκαναν όλη την εβδομάδα. Η μετάνοια είναι η χαρά του Ουράνιου Πατέρα, διότι ο Ίδιος ο Κύριος είπε: «Μεγάλη χαρά γίνεται στον ουρανό δι’ έναν αμαρτωλό μετανοούντα μάλλον παρά δια ενενήκοντα εννέα δικαίους οι οποίοι δεν έχουσι χρείαν μετανοίας» Λουκάς ιε:7. 
Η μετάνοια δεν είναι κανόνας ανεξέλεγκτος. Δεν μετανοούμε αορίστως για αμαρτία που δεν κάναμε, αλλά για κάποια συγκεκριμένη αμαρτία που κάναμε και σπεύδουμε να διορθώσουμε την οδό μας και τις πράξεις μας. 
Στις επτά εκκλησίες της Μικράς Ασίας, ο Κύριος στέλνει επιστολές. Στις πέντε από αυτές, τους λέει ποιο είναι το αμάρτημά τους και λέει: «Μετανόησον». Στις δύο όμως δεν λέει «Μετανόησον», διότι δεν τους βρήκε κάποια παράβαση ή αμαρτία. 
Τι σημαίνει μετάνοια; Ένα εδάφιο της Γραφής ξεκαθαρίζει καθαρά τι σημαίνει μετάνοια. «Ο εξομολογούμενος τας αμαρτίας του και παραιτών αυτάς, ούτος θέλει ελεηθή» Παροιμίες κη:13. Όταν εξομολογούμεθα τις αμαρτίες μας, σημαίνει ότι συναισθανόμαστε τι κάναμε και τις αποκηρύττουμε και στη συνέχεια τις αφήνουμε και δεν τις συνεχίζουμε.

 

Φυσικά η μετάνοια είναι και ένας τρόπος ζωής, διότι μπορεί να μην κάναμε μεγάλες αμαρτίες ή παραβάσεις, όμως δεν κάναμε ακριβώς αυτό που χρωστάμε να κάνουμε. Για παράδειγμα, μπορεί να μην αδίκησα τον πλησίον μου, πόσο όμως τον ευεργέτησα και του συμπαραστάθηκα; Η ανεπάρκειά μας επομένως, αποτελεί κι αυτή αιτία μετανοίας. Αλλά ακόμα και αν υποθέσουμε ότι όλα τα κάνουμε τέλεια και πάλι ο Κύριος μας, μας δίδαξε να λέμε ότι είμαστε αχρείοι δούλοι διότι δεν παύουμε να είμαστε ελαττωματικοί άνθρωποι.
Για πόσα πράγματα δεν μετανιώνουμε στη ζωή μας; Η λαϊκή παροιμία «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα», τα λέει όλα. Πολλές φορές μετανιώνουμε για κάτι που πράξαμε το οποίο τελικά μας βγήκε σε κακό. Τα αδικήματα, τα πταίσματα και οι αμαρτίες που κάνουμε, ποτέ δε βγαίνουν σε καλό. Πάντα βγαίνουν σε κακό με αποκορύφωμα το θάνατο. «Ο μισθός της αμαρτίας είναι θάνατος» (Ρωμαίους ς:23), γράφει το Ευαγγέλιο, αλλά ακόμη λέει: «Ότι σπείρει ο άνθρωπος, τούτο και θέλει θερίσει. Ο σπείρων εις την σάρκαν θέλει θερίσει εκ τη σαρκός φθορά» Γαλάτας ς:8. 
Δεν μπορεί να καπνίζεις συνέχεια και οι πνεύμονές σου να είναι υγιείς και ανέπαφοι. Δεν μπορεί να πίνεις αλκοολούχα ποτά συνέχεια και το συκώτι σου να είναι γερό. Όλα τα αμαρτήματα και οι παραβάσεις έχουν κάποια ανάλογη συνέπεια, κακή βέβαια. 
Όταν ο άνθρωπος μετανοήσει, και μετανοεί όταν πιστέψει στο Χριστό και δεχθεί το Ευαγγέλιό Του ως λόγο του Θεού καθώς είναι, τότε όλα τα έργα της σαρκός τα οποία είναι γραμμένα στην προς Γαλάτας επιστολή του Ευαγγελίου (ε:19-21), φεύγουν και γεμίζει από τον καρπό του Αγίου Πνεύματος που είναι «αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, αγαθοσύνη, πίστις, πραότης, εγκράτεια». (ε:22-23)
Τότε ο χριστιανός βρίσκεται σε πλήρη ασφαλή κατάσταση, γεμάτος ευλογία και αιώνια ελπίδα.

Διαβάστε επίσης...

Μας αρκεί η χάρις Του

Ο απόστολος Παύλος είχε ένα πρόβλημα στο σώμα του, μία ασθένεια, την οποία ονόμαζε «σκόλωπα» που συνέχεια τον βασάνιζε, αλλά δεν γνωρίζουμε από τι ακριβώς έπασχε. Μας εξηγεί ότι άγγελος Σατάν τον ράπιζε για να μην υπερηφανεύεται εξ αιτίας των πολλών αποκαλύψεων που είχε από το Θεό.

Περισσότερα...

Δωρεάν Καινή Διαθήκη

free-bible

τηλεφωνήστε στο 2106818442

και θα σας αποσταλεί στην διεύθυνση που επιθυμείτε

 

Εικόνες από την Πάτρα

Χριστιανικά ραδιόφωνα

Χριστιανικές ιστοσελίδες

Η Βίβλος σε pc & κινητό